Alege localitatea
Pizza nu mai este demult doar un produs pe care oamenii îl consumă doar pentru că sunt in căutarea unui fel de mâncare rapid, aceasta ajungând o artă și fiind preparată chiar și acasă, ca la un restaurant.
Pentru că există destul de multe variante de pizza sănătoasă care pot fi savurate chiar si de copii, la pregătirea acestora trebuie avute în vedere mai multe lucruri, iar temperatura de coacere este unul dintre cele mai importante, ajutând preparatul să își păstreze calitățile nutritive. Acesteia i se alătura și tipul de cuptor în care este făcută, cel pe vatra fiind unul dintre cele mai apreciate.
La câte grade se coace pizza și cum îți dai seama dacă aceasta este un produs sănătos? Mai jos vei afla câteva secrete legate de aceste aspecte și nu numai.
Cuprins:
1. Importanța tipului de blat de pizza și temperatura de coacere
2. La ce temperatură se coace pizza în funcție de topping
Atunci când apare întrebarea ,,la ce temperatură coacem pizza?’’ mulți specialiști vor spune că, până acolo, trebuie să stabilești câteva detalii importante. Printre acestea, tipul de blat joacă un rol foarte important, acesta putând fi subțire sau gros.
Una dintre cele mai apreciate tipuri de pizza este cea italiană, aceasta având blatul subțire și pufos, datorită unui ingredient secret – făina de soia, care este mult mai sănătoasă în comparație cu cea albă.
Când vorbești despre temperatura de coacere pentru o pizza gustoasă, dar și sănătoasă, îți vor fi de folos câteva detalii interesante despre aceasta, precum:
faptul că temperatura nu diferă de la cuptorul tradițional sau electric la cel pe lemne;
o pizza la cuptor pe lemne va imprima un gust deosebit preparatului;
pentru a-și păstra calitățile nutritive, blatul de pizza nu trebuie răscopt.
Bineînțeles că preferințele contează foarte mult atunci când vine vorba despre aluatul de pizza, unii preferându-l pe cel gros, în timp ce alții vor să simtă mai mult gustul ingredientelor de deasupra, însă temperatura de coacere nu trebuie să fie una foarte mare, mai mult contând timpul în care aceasta este lăsată la cuptor, acesta variind între 15 și 25 de minute, în funcție de blat și de topping-urile alese.
Un alt lucru important în prepararea unei pizza este drojdia, sau mai bine zis cantitatea acesteia, care va influența tipul de blat și timpul petrecut de aceasta în cuptor. Cu cât punem mai multă drojdie, cu atât pizza se va coace mai repede, dar va cauza probleme de sănătate. Se recomandă mai puțină drojdie și mai multă răbdare, pentru a oferi familiei o pizza sănătoasă și gustoasă.
Pentru cei care întreabă la câte grade se face o pizza sănătoasă, este bine de știut că:
indiferent de tipul de cuptor, acesta trebuie lăsat să se încălzească mai întâi;
temperatura optimă atât pentru un cuptor electric, cât și pentru unul pe lemne este de 220 – 250 de grade Celsius;
ceea ce diferă de la un tip de cuptor la altul este durata de timp în care acesta se încălzește;
în cazul unui cuptor cu lemne, un termometru va ajuta la stabilirea corectă a temperaturii la care se coace pizza.
Astfel, un răspuns simplu la întrebarea la cât se coace pizza este 220 – 250°C, indiferent de tipul de cuptorul folosit, însă atunci când vine vorba despre gust și calități nutritive, cel pe lemne poate avea câteva avantaje, printre care gustul.
Pentru că pizza nu înseamnă doar blatul, ingredientele acesteia contează și ele foarte mult atunci când vine vorba de temperatura sa de coacere, mai ales atunci când urmărești să obții o mâncare sănătoasă.
O temperatură între 220°C și 250°C este suficientă atât pentru o pizza mai bogată, cât și pentru una mai săraca în ingrediente, indiferent că aceasta are sau nu carne.
Pentru a-și păstra calitățile nutritive, însă, contează foarte mult tipul de făină și topping-urile folosite, prospețimea acestora, dar și gustul desăvârșit care este dat, de obicei, de cuptorul pe lemne.
Un secret al coacerii pizzei pe vatră constă în faptul că nu este nevoie de ulei pentru ungerea tăvii, astfel încât preparatul va ieși nu doar mult mai gustos, ci și mai sănătos. Acesta este și unul dintre motivele pentru care o astfel de pizza este, de departe, preferata multora.
De mulți ani, pizza este una dintre cele mai iubite feluri de mâncare din lume, aceasta fiind foarte sănătoasă atunci când se respectă rețetele italiene originale și se merge pe făină și ingrediente de calitate. Acestora li se alătură un cuptor cu lemne și temperatura optimă de coacere, în așa fel încât, la final, se obține un preparat desăvârșit care poate fi savurat atât de cei mari, cât și de cei mici.
La ce temperatură se coace pizza? Deși 220 – 250°C este cea recomandată, fiecare specialist are micul său secret de preparare, iar ingredientele folosite atât in pregătirea blatului, cât și cele puse deasupra, contează foarte mult.
În concluzie, temperatura de coacere a unei pizza în așa fel încât ingredientele folosite să își păstreze calitățile nutritive poate varia între 220°C și 250°C , însă acest lucru depinde în mare măsură de tipul de cuptor folosit și de făina pentru blat, dar și de lipsa ori prezența drojdiei în acesta.
Sursa foto: Pexels.com