Alege localitatea

Brașov
Momentan indisponibil
Livrăm în Brașov?
Gratuit în Brașov pentru comenzile de peste 30 RON.
Contacte Pizza Pazza Zilnic de la 10:00 până la 21:00
0 (268) 33-13-16
Contul meu Istoric comenzi, adrese și contacte.
Vei primi codul în mai puțin de 01:30

0.00 RON

0


Știai că majoritatea cuvintelor pe care limba italiană le-a împrumutat altor culturi sunt din sfera gastronomică? Alături de spaghetti, panini și lasagnia, pizza nu reprezintă doar unul dintre cele mai uzuale cuvinte folosite în întreaga lume, ci și unul dintre cele mai îndrăgite feluri de mâncare.

Cu siguranță ai mâncat și tu, măcar o dată, o felie de pizza care te-a făcut să te lingi pe degete. Acest preparat, izvorât chiar din inima Italiei, s-a răspândit rapid în toate colțurile lumii și, în prezent, se comercializează sub forme care mai de care mai interesante. Ceea ce nu mulți știu, însă, este că istoria acestei delicatese este tot atât de bogată precum amalgamul de arome pe care o singură felie de pizza îl oferă. Dacă nu ai aflat până acum ce viață tumultoasă se poate ascunde în spatele unei singure specialități gastronomice, iată tot ce trebuie să știi despre cum, când și unde s-a născut felul tău de mâncare preferat!


Cuprins:

1. Istoricul pizza: la început a fost Focaccia
2. Când a apărut prima pizza și ce conținea aceasta?
3.
Istoria pizza: o istorie modernă

1.Istoricul pizza: la început a fost Focaccia

În zilele noastre, focaccia a devenit un fel de mâncare aproape tot atât de apreciat precum pizza. Cu toate acestea, foarte rar i se atribuie laudele pe care aceasta le merită ca precursor al deliciosului preparat. Practic, întreaga istorie a pizzei pornește de la momentul zero, în care oamenii antichității au reușit să prepare prima focaccia. 

focaccia, rosii

Se pare că focaccia a apărut pentru prima oară pe țărmurile nordice ale Mării Mediterane și a fost preluată mai întâi de grecii antici, după de Imperiul Roman, care a și popularizat-o. În fapt, romanii au fost cei care i-au dat numele, inspirați fiind de felul în care aceasta se pregătea: „panis focacius”, pâinea coaptă în căldura focului din vatră. Odată coaptă, aceasta era presărată cu ulei de măsline, pentru a se menține moale și pufoasă.

Civilizațiile antice s-au îndrăgostit rapid de acest fel de mâncare și, în scurt timp, Antichitatea a cunoscut o întreagă industrie a ceea ce unele regiuni italiene numesc „pizza bianca”. Dacă te vei plimba vreodată printre ruinele orașului Pompeii, vei observa numeroase mărturii ale culturii care s-a format în jurul focacciei, precum brutării sau fresce care întruchipează comerțul cu acest preparat.

Un alt predecesor al formei moderne de pizza este pinsa, delicatesa comunităților tărănești ale Romei Antice. Preparată din cereale măcinate, amestecate cu sare și ierburi aromatice, se spune că pinsa era atât de delicioasă, încât era oferită zeilor drept tribut. Aeneas, eroul troian al poetului latin Vergilius, a gustat din această delicatesă atunci când a acostat pe țărmurile din Lazio, pentru a-i da putere. Rețetele PizzaPazza păstrează esențialul acestui clasic preparat, pentru a-ți aduce în propria bucătărie un fragment din gustul Romei Antice.


2. Când a apărut prima pizza și ce conținea aceasta?


Începuturile a ceea ce numim în ziua de astăzi „pizza” se găsesc undeva la mijlocul secolului XVI, când este descoperită America și este importat în Europa ingredientul de bază pentru orice sortiment de pizza modernă: roșia. De aici începe cu adevărat transformarea pâinicii coapte de romani în delicatesa de care bucură toată lumea în prezent. Locuitorii săraci din Napoli au început, la mijlocul secolului XVIII, să presare felii de roșie peste pâinea coaptă, căci roșia era un ingredient ieftin și destul de ușor de găsit și preparat. Odată cu trecerea timpului și cu descoperirea noilor mirodenii, sortimentele de pizza s-au diversificat și ușor-ușor pizza și-a creat drum spre inimile italienilor, pentru ca mai apoi să cucerească întreaga lume.

         Conform uneia dintre cele mai celebre legende italiene, dragostea pentru pizza s-a răspândit atât de mult în Italia, încât a ajuns până la Casa Regală.  Se spune că la sfârșitul secolului XIX, bucătarul Raffaele Esposito a fost însărcinat cu pregătirea unei mese pentru Regina Margherita di Savoia, aflată în vizită la Napoli. Printre cele trei sortimente de mâncare pe care acesta le-a pregătit pentru ea se număra și o pizza ornată cu roșii, brânză mozarella și oregano, în culorile steagului italian, de care regina s-a îndrăgostit pe loc. În fapt, a fost atât de impresionată de gustul său încât i-a scris personal un bilet de mulțumire bucătarului, care a decis ca noul sortiment de pizza, margherita, să îi poarte numele. 


pizza, margherita

Fiind primul local cu specific italienesc deschis în orașul Brașov, PizzaPazza  păstrează încă aromele acestei specialități care a impresionat-o atât de mult pe regină, rămânând fidel rețetei pregătite de bucătarul Raffaele în urmă cu peste 100 de ani.


3.Istoria pizza: o istorie modernă


La începutul secolului XX, pizza a depășit demult granițele Italiei și a început să fie comercializată la scară largă și în afara Europei. Odată cu valurile largi de imigranți italieni din Statele Unite, se deschid și primele pizzerii în marile orașe. Fondatorul primei pizzerii „americane” este considerat Gennaro Lombardi, care deschide pentru prima oară, în 1905, porțile unei pizzerii la New York. 


pizza, cuptor


Din acel moment și până în prezent, acest preparat, născut din nevoia de hrană a oamenilor săraci din Napoli, a continuat să cucerească întreaga lume. În ziua de azi am ajuns să avem parte chiar și de tonomate de pizza instant, inclusiv în România. 



Pizza este un preparat pe care toată lumea îl îndrăgește și care a bucurat, cu siguranță, fiecare gospodărie din orice colț al lumii. Acum că ai aflat și ce istorie fascinantă se ascunde în farfuria ta ori de câte ori savurezi o felie de pizza, încearcă toate preparatele pur italiene pe care le ai la dispoziție. Buon appetito! 


Sursa foto: Shutterstock.com, Pixabay.com


1 2 3