Alege localitatea
Unul dintre cele mai importante aspecte atunci când se prepară o pizza cu un gust autentic italian este chiar aluatul, iar calitatea făinii utilizate în componența sa este vitală. Astfel, nu există nicio urmă de îndoială că făina folosită în realizarea acestui fel de mâncare trebuie să fie potrivită și calitativă, căci ea este elementul care decide, mai presus de toate, care va fi textura și savoarea preparatului final.
Atunci când îți dorești să consumi un produs de brutărie, fie că este vorba de o pâine proaspăt scoasă din cuptor, un tort dulce sau o pizza delicioasă, trebuie să acorzi o atenție specială tipului de făină folosit în prepararea sa. Deși comercianții nu primesc prea des această întrebare de la clienții lor, ei ar trebui să te poată clarifica în mod deschis și onest atunci când vrei să afli ce ingrediente au fost utilizate în realizarea preparatelor pe care urmează să le consumi.
Află în acest articol care sunt principalele tipuri de făină care se găsesc în comerț și cum se folosește echipa Pizza Pazza de ele pentru a-ți oferi cea mai sănătoasă și gustoasă experiență de consum a preparatului tău favorit!
Cuprins:
1. Tipuri de făină: care sunt principalele tipuri și la ce se folosește fiecare
2. Făina pentru pizza: cum realizează Pizza Pazza aluatul celui mai delicios preparat
Pentru că poate fi destul de dificil să deosebești diferitele tipuri de făină între ele, mai ales dacă nu obișnuiești să petreci foarte mult timp experimentând cu aceasta în propria bucătărie, este important să știi că majoritatea se diferențiază printr-un număr care reprezintă aportul proteic pe care îl conțin.
Cu alte cuvinte, cu cât acesta este mai mare, cu atât făina utilizate conține mai multe proteine și nutrienți. Iată care sunt principalele categorii de făină de grâu găsite pe piața din România și corespondentele lor din Italia:
Făina 000 și 480 (România) sau făina 00 (Italia)
Cunoscută de vorbitorii de engleză drept „pastry flour” sau „soft flour”, acest tip de făină este realizată din boabe de grâu moale și are cel mai scăzut conținut de proteine (între 7 și 8%) și gluten. Din această cauză, este folosită, în cea mai mare parte, în prepararea produselor de patiserie, precum torturi, prăjituri sau brioșe.
Făina 550 (România) sau făina 0 (Italia)
Fiind obținută dintr-un amestec de grâu moale și grâu dur și cunoscută în restul lumii drept „făină universală” („all-purpose flour”), aceasta are un aport proteic puțin mai ridicat, între 9 și 11%. Numele pe care i l-au dat americanii nu este deloc accidental: pentru că se situează la „granița” dintre făina slabă și cea dură, aceasta poate fi folosită în realizarea oricărui preparat de brutărie sau panificație, inclusiv a diferitelor tipuri de pizza sau a pâinii.
Făina 650 (România) sau făina 1 (Italia)
Acest tip de făină este cea mai bogată în proteine și gluten, după făina integrală. Denumită în străinătate „strong flour” sau „bread flour” („făină de pâine”), are un aport proteic de aproximativ 12% și este ideală pentru realizarea produselor de panificație unde aluatul are nevoie de dospire pentru a conferi formă și textură pufoasă. Astfel, făina 650 se folosește cel mai des în prepararea pâinii sau a blatului de pizza.
Făina 1750 sau făina integrală
Făina integrală sau „whole weat flour” are cel mai mare aport nutritiv, fiind realizată din întregul bob de grâu (de aici îi vine, de altfel, și numele). Astfel, aceasta este foarte bogată atât în proteină și fibră, cât și în vitamine și minerale. Pentru că este densă și atât de sănătoasă, este recomandat să consumi cât de des posibil produse de panificație care au în componența acest tip de făină, căci sunt mult mai benefice pentru sănătate decât alte variante găsite în comerț.
Desigur, pe lângă toate varietățile făinii de grâu, există numeroase alte tipuri de făină realizate, spre exemplu, din secară (bogată în proteine și redusă în grăsimi), orez sau quinoa (care nu conține gluten) sau chiar soia (foarte bogată în proteine, dar cu aport redus de gluten și grăsimi nesănătoase).
Numeroși oameni includ pizza în categoria mâncărurilor bogate în calorii și grăsimi, ceea ce îi determină să limiteze consumul acesteia, mai ales în timpul dietelor. Știai, însă, că pizza poate reprezenta un aliment chiar sănătos, atunci când este preparată cu grijă și atenție? Pe lângă toppingurile bogate în legume proaspete, care îi pot oferi organismului tău numeroși nutrienți esențiali, aluatul folosit în realizarea acesteia poate avea un aport proteic signifiant, dacă în componența lui sunt folosite ingrediente de înaltă calitate.
Rămânând fideli specificului italian, bucătarii Pizza Pazza au fost instruiți în pregătirea aluatului chiar în sufletul acestei țări, de către iscusiții maieștrii pizzari.
Astfel, aceștia folosesc în prepararea produselor un amestec unic de trei tipuri de făină semi-integrală de înaltă calitate, cu un aport nutrițional ridicat și cu un conținut mult mai redus de grăsimi, în comparație cu rețetele clasice de pizza găsite pe piața actuală. În fapt, utilizarea grăsimilor nesănătoase a fost eliminată în totalitate din rețetă, pizzerii nefolosind ingrediente precum uleiurile sau margarina, ci înlocuindu-le cu făina de soia.
Conferind același gust savuros și textură crocantă, utilizarea făinii de soia permite răsfățarea clienților Pizza Pazza cu un produs absolut delicios, sănătos și scăzut în calorii.
Cu alte cuvinte, te poți bucura acum de o pizza ușor digerabilă, pe care o poți consuma chiar și atunci când ții dietă!
Făina joacă un rol vital în realizarea unui aluat pe cât de savuros, pe atât de sănătos. Dacă acesta este preparat în mod optim, pizza poate reprezenta una dintre cele mai benefice alimente pe care le consumi. Nu renunța la preparatul tău favorit nici măcar dacă ții dietă! Aruncă un ochi peste oferta Pizza Pazza și bucură-ți simțurile cu gustul unei felii de pizza sănătoase, preparate în stil autentic italian și cu multă grijă.
Surse foto: Shutterstock.com, Unsplash.com.