Alege localitatea

Brașov
Momentan indisponibil
Livrăm în Brașov?
Gratuit în Brașov pentru comenzile de peste 30 RON.
Contacte Pizza Pazza Zilnic de la 10:00 până la 21:00
0 (268) 33-13-16
Contul meu Istoric comenzi, adrese și contacte.
Vei primi codul în mai puțin de 01:30

0.00 RON

0

Știai că în Statele Unite se consumă în medie câte 350 de felii de pizza în fiecare secundă? Dar că Norvegienii se clasează pe primul loc printre consumatorii de pizza, consumând aproximativ 5 kg per locuitor, în fiecare an? În România, cel puțin 200.000 de locuitori mănâncă pizza în fiecare zi.

Nu este un secret faptul că pizza se numără printre mâncărurile preferate ale secolului XXI. Fie din comoditate, fie din simpla apreciere pentru gustul specific pe care cu greu îl întâlnești la alte preparate, oamenii din fiecare colț al lumii adoră această delicatesă. Pasiunea pentru pizza a crescut atât de mult în ultimele două secole, încât culturi de peste tot în lume au modificat rețeta clasică italiană și au transformat acest preparat în specialități gastronomice tradiționale. Iată care sunt sortimentele principale de pizza „originală” și cum se diferențiază ele de adaptările tradiționale ale altor culturi!

Cuprins:

1. Sortimente de pizza: din Italia în tot restul lumii
2. Tipuri de pizza italienești: L’autentico gusto italiano

1. Sortimente de pizza: din Italia, în tot restul lumii

Americanii au îndrăgit pizza din primul moment în care imigranții italieni au adus această specialitate pe teritoriul lor. În fapt, s-au îndrăgostit atât de mult de savoarea acestui simplu preparat, încât și l-au însușit la rândul lor prin combinații de arome care mai de care mai interesante. 


Turiști de peste hotare vizitează an de an Statele Unite pentru a încerca faimoasele preparate tradiționale, izvorâte din rețetele clasice ale italienilor, și nu sunt deloc dezamăgiți. 

pizza, americana, usa

Diferența principală dintre felul în care italienii prepară pizza și sortimentele pe care le poți găsi în Statele Unite este sosul. Dacă americanii preferă sosul de roșii dulce-acrișor, bucătarii italieni se folosesc în general de ulei de măsline și un mix de piure de roșii proaspete, plante aromatice și usturoi sau ceapă, care infuzează blatul și îi dau un gust aparte, ușor ierbos. PizzaPazza rămâne fidel rețetei clasice italiene, preparând cu grijă sosul, în mod lent, fără arome artificiale și din roșii proaspete.

Crusta diferențiază de asemenea pizza italiană de sora ei mai tânără, creată de americani. Rețeta clasică italiană implică un blat foarte subțire, ușor crocant, în timp ce bucătarii americani preferă să se joace cu componența blatului, preparându-l mai pufos. 

De același joc se folosesc, de altfel, și în alegerea topping-urilor, căci americanilor le place să experimenteze cu diferite combinații de arome, care mai de care mai neașteptate. În schimb, italienii preferă rețetele clasice, ușor digerabile, de cele mai multe ori cu un singur tip de carne și fără un amalgam prea mare de arome diferite.


Pissaladière este un sortiment de pizza specifică regiunii de sud-est a Franței, foarte apropiată de rețeta clasică italiană. În fapt, se spune că acest preparat a luat naștere în Genova, în nord-vestul Italiei, înainte să se răspândească pe teritoriul Franței. 

pizza, france, pissaladiere


Aluatul tradițional folosit la prepararea acestei specialități se apropie mai mult de rețeta americană, fiind foarte dens și pufos. După ce ornează blatul cu un strat de ceapă caramelizată, bucătarii francezi îl condimentează cu pissalat, o pastă formată din sardine și anșoa, toate marinate. Specificul acestui preparat este faptul că, spre deosebire de majoritatea rețetelor italiene, nu conține roșii.

Italienii au și ei propria lor rețeta de pissaladière, piscialandria, cu un blat dens și moale, asortat cu filete de anchois, măsline negre, usturoi și, bineînțeles, nelipsitele roșii. 

Tipuri de pizza italienești: L’autentico gusto italiano

Deși majoritatea culturilor din lume și-au creat propriile lor derivate ale rețetelor de origine, nimic nu se compară cu gustul veridic al unui preparat italienesc, aranjat cu grijă de mâinile unui pizzaiolo autentic. Dacă ajungi vreodată în Italia, nu omite să încerci principalele rețete clasice, care au transformat pizza într-unul dintre cele mai îndrăgite gustări din lume:

pizza, margherita, rosii

Margherita este, fără dar și poate, una dintre cele mai cunoscute și îndrăgite sortimente de pizza italiene. Rețeta unei astfel de pizza este simplă, cu ingrediente de bază, precum mozarella, roșii, ulei de măsline și busuioc, aranjate în mod tradițional, în culorile steagului Italiei. 

pizza, prosciutto

Pizza prosciutto este un sortiment de pizza cu mozarella și șuncă și este preparatul la care apelează cel mai des cei ce-și doresc să savureze o pizza simplă, care să conțină și carne. Aceasta poate fi servită în două feluri, cu șuncă gătită (cotto) sau crudă, adăugată pe blat la finalul preparării (crodo). În bucătăria PizzaPazza puteți găsi ambele sortimente, preparate după rețeta clasică italiană, pentru orice preferință.

pizza, quattro carni

Quattro Carni este un sortiment de pizza ideal pentru iubitorii de carne, căci conține patru tipuri de carne diferite, asezonate cu clasicele ingrediente nelipsite din bucătăria italiană: sosul de roșii și mozzarella. Spre deosebire de americani, italienii evită asocierea mai multor tipuri de carne într-o singură pizza, așa că fiecare specialitate are porțiunea sa de blat bine delimitată. 

pizza, diavola, salam

Diavola este o pizza creată pentru iubitorii gustului piperat, ingredientul principal din compoziție fiind salamul picant. Dacă ai curaj să te aventurezi pe tărâmul picanteriilor din compoziția unei Pizza Diavola, nu uita să te oprești din când în când și să savurezi și o răcoritoare: papilele gustative îți vor mulțumi!


Având o istorie îndelungată în spate, pizza a călătorit peste tot în lume și a făcut ravagii în urma sa. Odată ce au descoperit gustul autentic italian, bucătarii de oriunde l-au preluat și au creat pe baza lui propriile preparate. În prezent, ne putem bucura de zeci de varietăți de pizza, una mai delicioasă decât alta. Important este să ne găsim timp să le încercăm pe toate!


Sursa foto: shutterstock.com, unsplash.com, pixabay.com




1 2 3