Alege localitatea

Brașov
Momentan indisponibil
Livrăm în Brașov?
Gratuit în Brașov pentru comenzile de peste 30 RON.
Contacte Pizza Pazza Zilnic de la 10:00 până la 21:00
0 (268) 33-13-16
Contul meu Istoric comenzi, adrese și contacte.
Vei primi codul în mai puțin de 01:30

0.00 RON

0


Faptul că pizza se numără printre cele mai populare și gustoase feluri de mâncare din lume este deja binecunoscut. 
Știai, însă, că o foarte mare influență asupra calității gustului o are aluatul?

Reprezentând chiar baza de concepere a acestui preparat, un aluat realizat cu grijă și pricepere poate face diferența între victorie și rateu atunci când vorbim de pizza. Dacă acesta nu este frământat și copt în mod optim, produsul final nu va satisface gustul tău sau a celor cu care împarți acest fel de mâncare. Astfel, este foarte important să acorzi o atenție deosebită aluatului pentru aceasta delicatesa, fie că decizi să o prepari acasă sau să o cumperi dintr-o pizzerie specializată.

Află în acest articol ce reprezintă aluatul dospit și care sunt elementele care pot face diferența între sănătos și nesănătos, între o pizza obișnuită și una delicioasă. 

Cuprins:

1. Aluatul dospit: ce reprezintă dospirea și cum se realizează aceasta
2. Aluatul dospit pufos: rețeta sănătoasă și fără adaos de drojdie

1. Aluatul dospit: ce reprezintă dospirea și cum se realizează aceasta

Dospirea aluatului este procedeul prin care se adaugă în componența acestuia un agent de creștere (în general, drojdia), care îi conferă volum și porozitate. Care este, însă, diferența dintre aluatul dospit și cel clasic?

Fiind similare din punct de vedere nutrițional, principala diferență dintre cele două tipuri de aluat este reprezentată de consistența acestora. 

Pentru că aluatul dospit are în componență drojdie sau pudră de copt, după coacere, acesta va fi moale, aerat și mai ușor de digerat, în timp ce aluatul clasic este mai crocant. În afară de ingredientul de dospire, componența acestora nu prezintă diferențe foarte mari. De asemenea, pentru că aluatul nedospit are o cantitate mai mică de apă în componență, acesta este mai dens din punct de vedere caloric.

Cum se realizează dospirea aluatului?

La bază, rețeta aluatului dospit conține aceleași ingrediente ca în cazul avatarului său clasic: făină, apă, sare și ulei de măsline. Pentru a crea textura moale și aerată a preparatului, brutarul adaugă acestuia un agent de creștere, de obicei drojdie sau pudră de copt (însă există și un procedeu de dospire a aluatului prin aburul degajat de apa din componență în timpul coacerii). Astfel, procesul de dospire prezintă câteva diferențe minore, în funcție de agentul folosit în timpul preparării:

Drojdia este un agent de creștere biologic, care joacă un rol esențial în pregătirea majorității preparatelor de patiserie. În timpul procesului de fermentare, aceasta produce dioxid de carbon și gaz. Odată ce aluatul este pus la cuptor, căldura degajată face ca drojdia să expulzeze dioxidul de carbon, ceea ce îl ridică și îi conferă textura aerată.

Pudra de copt reprezintă un agent chimic de creștere bazic. Odată ce intră în contact cu un ingredient acid din componența aluatului (precum laptele bătut sau iaurtul), aceasta degajă dioxid de carbon, dospind, astfel, aluatul. Spre deosebire de drojdie, care este folosită, în general, pentru prepararea diferitelor tipuri de pizza sau pâine, pudra de copt este, de obicei, folosită la torturi sau prăjituri.  

2. Aluatul dospit pufos: rețeta sănătoasă și fără adaos de drojdie

În general, aluatul dospit de pizza este preparat din făină amestecată cu uleiuri, margarină sau diverse grăsimi, pentru a oferi acesteia un gust cât mai intens. De asemenea, majoritatea tipurilor de aluat folosite pentru prepararea pizzei conțin o cantitate mare de drojdie, malț și zahăr, ceea ce grăbește timpul de dospire al acestuia. 

Deși, în general, drojdia nu reprezintă un pericol pentru sănătate (conținând chiar substanțe benefice pentru organism, precum fier, fosfor sau vitamina B), în cantități mari, aceasta poate provoca indigestie sau alte probleme de sănătate. Din acest motiv, consumul unor mâncăruri în prepararea cărora s-au folosit cantități ridicate din acest ingredient ar trebui evitat.


Pentru a oferi iubitorilor de pizza o variantă scăzută în calorii și sănătoasă a acestui preparat iubit, Pizza Pazza a eliminat utilizarea grăsimilor din componența aluatului, folosind doar o cantitate foarte mică de ulei de măsline extravirgin. De asemenea, acesta devine mult mai gustos și ușor de digerat prin folosirea unei cantități reduse de drojdie și dospirea timp de 72 de ore, fiind păstrat în frigider, la rece, înainte de coacere, folosindu-se în componența sa făină superioară, care permite reținerea apei până la 80%. Astfel, această variantă de pizza se deosebește de majoritatea produselor de pe piață atât prin gustul unic autentic, cât și prin componența calorică scăzută și digerabilitatea ridicată. Dacă îți dorești să consumi un preparat pe cât de delicios, pe atât de sănătos, Pizza Pazza este soluția! 

Pizza și mâncarea sănătoasă nu trebuie neapărat să fie considerate antonime, așa cum s-a crezut până acum. Dacă ai grijă la ingredientele folosite în prepararea acesteia și o consumi în mod echilibrat, nu trebuie să îți faci niciun fel de grijă cu privire la starea ta de bine. Poate fi chiar mai sănătoasă decât crezi! 

Sursă foto: Shutterstock.com. 




1 2 3